Alg op het dak kan zich zeer snel vestigen en uitbreiden:
Een zwaar bealgd dak heeft een te lange droogtijd het moet al een aantal dagen echt droog zijn (zonder dauw 's nachts) voordat het buitenoppervlak droog wordt. De alglaag krimpt tijdens het drogen. Er vormen zich scholletjes alg die ook de toplaag van het riet open trekken. Valt er nu een bui dan zal het regenwater zeer diep in het riet doordringen. De algen nemen in de regen weer vocht op. Het oppervlak sluit zich. Het dak is zeer diep nat en heeft nu een extreem lange droogtijd. Het dak gaat zeer snel verder achteruit. 1 jaar in deze staat en het dak kan tot de gaarde (10 tot 15 cm riet) verspochten zijn. Hier is het zelfs de vraag of de daken nog te redden zijn. Hier had dus twee jaar eerder het dak geschoond moeten worden. Beide daken moeten worden schoongemaakt waarbij ook het aangetaste riet verwijderd moet worden.

Mos op het dak:
Er zijn veel soorten mos. En wat het rieten dak betreft, is het ene mos het andere niet. Mos is niet zo schadelijk als algen omdat mossen geen afsluitende laag vormen. De invloed van mos op de droogtijd van het riet is daardoor minder dan de (negatieve) invloed van algen. Moet een dak schoongemaakt worden, vrij van mos, kan dit niet door even snel chemisch bestrijden, mos moet altijd handmatig verwijderd worden.

Het laatste stadium:
Een gemengde begroeiing van allerlei soorten alg, mos, en vooral korstmossen. Korstmossen op een rieten dak is vaak een aanwijzing dat het dak te lang, te vochtig blijft. Ook paddestoelen op een dak zijn mogelijk een teken dat het dak te lang te vochtig blijft.

Alleen de daken die groen beginnen uit te slaan worden bij droog weer met een algenbestrijdingsmiddel behandeld. De oplossing wordt over het dak gesproeid. De middelen zijn zo weinig giftig dat het dak ongeveer een half uur nat moet blijven om te zorgen dat de algen genoeg van het middel opnemen om ook daadwekelijk af te sterven. Er moet minimaal 1 liter/m2 op het dak worden aangebracht. Dit doodt de algen waardoor het dak gemiddeld droger blijft en dus de schimmels minder kans krijgen zich te ontwikkelen.
Deze behandeling wordt op het groot onderhoud en op de levensduur van het dak zonder meer terug verdiend (het dak gaat 10 tot 15 jaar langer mee). Het betere uiterlijk is een extra bonus.

Het schoonmaken van een dak:
Is een dak al behoorlijk zwaar bealgd dan moet het dak schoongemaakt worden. Dan kan met een heggenschaar, (scheren) of met een drijfbord (nakloppen). Heeft het riet onder het alg of mos ook al geleden kan het het beste zijn om ook een laagje riet eraf te halen. De rietdekker moet daarbij zeer voorzichtig te werk gaan. Hij haalt er voorzichtig, zo weinig mogelijk vanaf. Het dak kan daarna weer drogen, de versnelde achteruitgang is stopgezet.

Slideshow Image 2